sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Edmodo informaalin viestinnän harjoittelussa

Kiireinen kokeilumme: Edmodoa ensikertalaisille

Neljänteen kokeiluun syöksyimme opiskelijoiden kanssa suin päin ja kiireellä sen enempää harjoittelematta tai testailematta etukäteen. Kyselin opiskelijoilta, mitä he haluaisivat kokeilla ja eniten kannatusta sai autenttinen viestittely ja puhekielinen kirjoittaminen. Sosiaalinen media tarjoaisi tähän paljonkin eri vaihtehtoja, mutta niin julkinen viestittely ruotsiksi ei kuulostanut houkuttelevalta. Olin joskus kuullut Edmodosta, joka ulkonäöllisesti vastaa Facebookia, mutta on opetuskäyttöön suunniteltu oppimisympäristö. Opiskelijoilta ei tullut sähköpostia innovatiivisempia ehdotuksia, joten lähdimme siis kokeilemaan Edmodoa viestittelykanavana. Jotta keskustelu pysyisi asiallisena ja viestien kirjoittamiseen panostettaisiin, otin kokeiluun kahden eri koulutusohjelman opiskelijat ja annoin ohjeeksi viestitellä vain itselle tuntemattomien, toisen alan opiskelijoiden kanssa.


Ominaisuudet ja ongelmat

Sivustoon voi luoda joko uudet tunnukset tai käyttää jo olemassa olevia Googlen tai Office365:n tunnuksia. Opettajana voi luoda useita ryhmiä ja opiskelijat pääsevät ryhmään linkin tai koodin avulla. Osalla oli ongelmia kirjautumisen kanssa, toisilla taas ryhmään pääsemisen kanssa. Perehtymällä sivustoon paremmin olisi todennäköisesti osannut ohjeistaa selkeämmin ja voinut välttyä näiltä ongelmilta. Tässä kokeilussa käytimme Edmodoa hyvin alkeellisella tasolla eli kirjoittelimme vain ryhmän seinälle. Oppimisympäristössä oli kyllä paljon kiinnostavia ominaisuuksia ja uskon, että se olisi ihan toimiva vaihtoehto Moodlelle. Siellä on muun muassa arviointikirjat ja mahdollisuus tallentaa tehtävänantojaan omaan kirjastoonsa. Edmodo on myös yhteensopiva Google Driven kanssa ja tiedostot on helppo jakaa sieltä opiskelijoille.


Edmodoon kirjoittamisessa oli opiskelijoiden mielestä mielestä matala kynnys, koska se muistutti niin paljon Facebookia ja kirjoitustapa ja -tyyli oli (lähes) kaikilla jo valmiiksi hallussa. Vain muutamalla vanhemmalla opiskelijalla ei ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta sosiaalisesta mediasta. Vaikkemme osanneetkaan heti hyödyntää kaikkia ominaisuuksia, pääsimme kuitenkin nopeasti alkuun ja kommunikoimaan tuntemattomien kanssa.



Kuvakaappaus Edmodoon luodusta ryhmästämme ja eräästä sosiaaliseen mediaan ja lyhenteisiin liittyvästä tehtävästä.


Tuotokset ja tyytyväisyys

Edmodoon kirjoitetut tekstit eivät olleet arvioinnin kohteina vaan vain pienenä lisänä kurssilla. Jokaisen piti kirjoittaa oma esittelynsä ja käydä kommentoimassa muiden kirjoituksia. Lisäksi tehtävänä oli tutustua sosiaalisessa mediassa käytettyihin lyhenteisiin. Suurin osa kirjoitti mielellään ja piti harjoituksista, koska saadessaan vastauksia/kommentteja toisen alan opiskelijalta huomasi sekä ymmärtävänsä että osaavansa kirjoittaa ymmärrettävästi. Toisille Edmodosta jäi negatiiviset mielikuvat, koska kirjautumisen kanssa oli ongelmia. Myös eri laitteiden käyttäjät saivat melko erilaisen Edmodo-kokemuksen, koska mobiilisovellusten ominaisuudet olivat melko paljon verskkoselainversiota riisutummat. Ikävä puoli oli myös, että Edmodo (kuten kaikki vastaavat palvelut) laittaa paljon sähköposteja, jos ei huomaa käydä muuttamassa ilmoitusasetuksiaan.


Oli kuitenkin ilo huomata, miten mielellään opiskelijat lukivat toistensa viestejä ja kommentoivat niitä. Kommentit olivat toki lyhyitä, mutta altistusta kielelle tuli paljon. Suosittelisin Edmodoa, mutta vain niille, joilla on hieman aikaa perehtyä ominaisuuksiin, ja joilla on sama opiskelijaryhmä useammalla kurssilla/pidemmällä aikajaksolla. Lyhyillä kursseilla tai yksittäisissä tehtävissä Edmodo ei pääse oikeuksiinsa, mutta vaikuttaa kyllä muuten oikein toimivalta tavalta sekä antaa että arvioida oppimistehtäviä ja lisätä kommunikointia vieraalla kielellä.

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että opiskelijat lähtivät niin mielellään mukaan kokeiluun! Tämä onkin todella lähellä jo autenttista kielenkäyttöä. Opiskelijat olivat varmasti mielissään, kun huomasivat, kuinka paljon kieltä osaavatkaan jo käyttää – onnistumisen kokemukset ovat aina mieleenpainuvia. Lyhyessä kommentoinnissa on myöskin matalampi kynnys. :)

    VastaaPoista
  2. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

    VastaaPoista