tiistai 28. maaliskuuta 2017

ToonyTool-sovellus innosti kirjoittamaan rakkaudesta

Neljännen opetuskokeiluni toteutin 4. jakson puolivälissä lukion 2. vuoden opiskelijoiden kanssa. Kyseessä oli B-ruotsin 4. kurssi ja aiheeena rakkaus. Teema oli haastava, koska kurssin  20 osallistujasta 18 oli poikia ja heistäkin suurinta osaa kiinnosi lähinnä ja ainoastaan jääkiekko! Ajattelinkin, että rakkausteema täytyy nyt käsitellä joillakin eri tavalla. ToonyTool-sovellus vaikutti mielestäni sopivan yksinkertaiselta käyttää. Se on myös ilmainen.

Kävimme ensin huolellisesti läpi kirjan kappaleen ja siihen liittyvät teemasanastot. Ongelmaksi nousi kuitenkin, että kirjan teemasanastojen avulla voi kertoa ja kuvailla tapahtumia, mutta dialogien tekeminen niiden avulla oli vaikeaa. Halusin, että oppilaat tekevät sarjakuvan, jossa käydään dialogin muodossa  läpi parisuhde. He tekisivät siis vuoropuhelun. Siksi opettelimmekin mm. iskemisrepliikkejä ruotsiksi: Vill du äta frukost med mig? / Du är ful. Jag är ful. Vad väntar vi på??....)  Annoin itse joitakin repliikkejä ruotsiksi ja oppilaat miettivät lisää ryhmissä. 

Käytimme sarjakuvan tekemiseen kaksi tuntia. Annoin oppilaille ohjemonisteen, jossa tarkensin, mitkä "kohtaukset" sarjakuvassa tulisi olla: Första träff, Vi blev ihop, Jag friade till, Ett barn blir till och De levde lyckliga livet ut/De skiljdes.  

Törmäsimme pian ensimmäiseen ongelmaan; sovelluksella pystyi tekemään vain yhden kuvan kerrallaan, ei siis esim. viittä! Onneksi yksi oppilaista tajusi, että tehdyn kuvan voi tallentaa driveen ja tehdä tallennetuista yksittäisistä kuvista Power point -esityksen. Innokkaimmat tekijät saivat sarjakuvansa valmiiksi sovitussa kahdessa tunnissa, mutta osa oppilaita ei ole palauttanut työtään vieläkään.
Toinen ongelma tuli vastaan luokkahuoneessa, kun keskustelimme sarjakuvista. Ne nimittäin sisälsivät paljon virheitä ja ongelmana oppilaat kokivat sen, että he eivät päässeet enää korjaamaan virheitään. Meillä olisi pitänyt olla enemmän aikaa. Minun olisi pitänyt käydä sarjakuvat yhdessä oppilaan kanssa läpi ennen kuin he lähettiväy kuvat slideinä classroomiin. Lukiessani niitä huomasin myös, että kirjassa ei ollut "vuoropuhelusanastoa". Kuinka kosit ruotsiksi? Kuinka vastaat? Kuinka ilahdut, epäröit jne... Ei auta, että tiedetään ilmiöiden nimet (esim. bröllop, dop, skillsmässa). Tarvitaan sanastoja, joilla niihin päädytään. Ja tässä törmättiin jälleen kerran ajanpuutteeseen. Ihanteellisinta olisi, kun saisi "syväopettaa" eikä liitää kiireellä teemasta toiseen!!
Oppilaiden mielipiteitä tehtävästä kysyin google formsin avulla.

https://goo.gl/forms/Z7sn4t7GLlHCpRkx2

Vastanneista (10) 70 % oli sitä mieltä, että sovellusta oli helppo käyttää. 50.% koki sarjakuvan jakamisen vaikeana (yksi slide kerrallaan).  Taustakuvat olivat 70 %:n mielestä hauskoja ja 30 %:a käytti lisäksi muita kuvia sarjakuvassaan. Kaikki olivat sitä mieltä, että sarjakuvan tekeminen oli mukavaa vaihtelua ja 70 %:a tekisi uudelleen sarjakuvan samalla sovelluksella.


2 kommenttia:

  1. Onpa ihana aihe ja toteutus, vaikka olitkin aluksi huolissasi oppilaiden kiinnostuksesta! Uskon, että sarjakuvan teko toi tähän sellaisen ripauksen, että melkeinpä aihe kuin aihe saattaakin tulla kiinnostavaksi. :) Harmi, ettei virheitä päässyt jälkikäteen korjaamaan, mutta hienoa, että oppilaat olivat itse kuitenkin halukkaita parantamaan töitään! Mieluisaa vaihtelua aivan varmasti.

    VastaaPoista
  2. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

    VastaaPoista