keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Kieliopin korjaussarja - videoselostukset kirjoitelmien itsenäiseen tarkistukseen


Kolmannen kokeiluni idea lähti siitä, että hyvin usein opiskelijoiden kirjoitelmissa tuntuu olevan samat ongelmat, joihin pitäisi jollain tavalla päästä puuttumaan yksilöllisesti enemmän. Pelkkä punakynämerkintä ei välttämättä kerro opiskelijalle MIKSI kyseinen kohta on väärin, ja näin samat virheet saattavat toistua kirjoitelmasta toiseen kurssin aikana. Myös opiskelijoiden virheiden laatu vaihtelee, sillä joku saattaa puntaroida aivan perusasioiden äärellä, kun taas joku toinen selviää kyllä niistä mutta tarvitsee tukea kehittyneempiin rakenteisiin. Piti siis löytää keino palvella jokaista opiskelijaa yksilöllisesti mutta niin, että se tapahtuisi muulloin kuin lähitunneilla.

Edellisessä kokeilussani tein yksilöllisen palautenauhoitteen jokaiselle opiskelijalle erikseen, mutta tässä kokeilussa lähdin kielioppiasiakohtaiseen palautteeseen. Tavoite oli käyttää vahvemmin sähköistä ympäristöä palautteen antamiseen ja tarjota opiskelijoille mahdollisuutta saada juuri omiin ongelmiin räätälöityä ohjausta. Lähdin siis liikkeelle siitä, että korjasin yhden ryhmän kirjoitelmat entiseen tapaan ja samalla keräsin ja luokittelin toistuvat virhetyypit ja niihin liittyviä esimerkkejä ruutupaperille sitä mukaa kun niitä löytyi. Seuraavaksi laadin käsikirjoituksen word-dokumentiksi, jota käytin minitietoiskujen pohjana nauhoitteissa. Muutamaan kielioppiteemaan löysin vanhoja powerpoint-esityksiä, joista näytin yhden tai kaksi diaa.

Eri teemoja kertyi parikymmentä, joista 17 on nyt tällä hetkellä tehty videoiksi. Pyrin pitämään videot enintään 2 minuutin mittaisina, mutta pääsääntöisesti ne ovat 3-5 minuutin pituisia. Muutaman nauhoituksen tein uusiksi, kun pituus nousi ”ohjeeni” yli. Tein nauhoitukset Screencast-O-Maticilla ja siirsin nauhoitteet piilotettuina YouTube-palveluun. Laadin koodivideoista linkkilistan aihepiireineen ja lisäsin sen ryhmien Moodlealustalle. Opiskelijoilla on näin siis mahdollisuus myös hyödyntää videoita seuraavia kirjoitelmia laatiessaan, ja kerrata vaikka päälauseen sanajärjestys jos siinä on ongelmia.



Miten tämä sitten käytännössä tapahtui? Alleviivasin opiskelijan tuotoksesta virheelliset kohdat ja kirjasin katsottavien videoiden numerot kirjoitelman alkuun. Pian hoksasin, että osaavatkohan opiskelijat yhdistää numeroidut videot oikeisiin alleviivauksiin, ja ryhdyin sitten lisäämään numerokoodin heti alleviivauksen yhteyteen. Annoin palautteen Moodlen palautelokeron kautta ja pyysin opiskelijoita tutustumaan palautteeseen, katsomaan ehdotetut videot ja tekemään korjaukset ohjeiden perusteella. Minua kiinnosti kuitenkin tietää onnistuuko korjaaminen ja miten opiskelijat kokevat tällaisen työskentelyn, joten pyysin heitä vielä palauttamaan itse korjaamansa version minulle sekä vastaamaan Webropol-kyselyyn tällaisen työskentelytavan mielekkyydestä.





Opiskelijoiden palautteesta käy ilmi, että tällainen työskentelytapa on kyllä mielekäs, mutta opiskelijalle jää epävarmuus siitä korjasivatko he kuitenkaan oikein. Muutama kommentoi sitä, ettei ollut varma yhdistikö oikean videon oikeaan alleviivaukseen, joten oli oikea ratkaisu liittää numero heti alleviivauksen yhteyteen.



Kohderyhmänäni oli tässä kokeilussa ammattiruotsin kurssia opiskelevat hoitotyön ja fysioterapian opiskelijat, mutta videot soveltuvat myös muiden alojen opiskelijoille – toki niitä voisi räätälöidä alakohtaisesti moniin tarpeisiin.
Vain yhden vastaajan mielestä kirjoitelman korjaaminen videoiden avulla oli helppoa, suurimmalla osalla se ”sujui ihan kohtalaisesti” ja muutamalla oli ”melko hankalaa”. On ymmärrettävää, että kielitaidoltaan heikommilla on hankaluuksia korjaamisessa, ja muutama toivoi että opettaja vielä tarkistaisi menikö korjaaminen niin kuin oli tarkoitus.


Pyysin opiskelijoilta myös palautetta videoista, ja olin yllättynyt miten positiivisesti ne otettiin vastaan – tosin kyselyyn on tällä hetkellä vastannut vasta yhdeksän opiskelijaa, mutta päivitän kyselyn tuloksia tänne sitten kun otos on kattavampi.


Kokeiluni on siis vielä palautteen keräämisen osalta kesken, mutta olen itse tyytyväinen korjaussarjavideoihin ja aion käyttää niitä kursseilla myöhemmin itsenäisen kirjoittamisen tukena jo kirjoitelmien laadintavaiheessa. Jos haluat saada idean siitä millaisia videot ovat, tässä linkki päälauseen sanajärjestyksen kertaamiseen. Koko videolinkkilistan löydät täältä.

2 kommenttia:

  1. Tämä kuulostaa erittäin käyttökelpoiselle menetelmälle! En itse ole vielä käyttänyt Screecast-O-Maticia, mutta kokeilusi innoittamana olen sitä nyt tutkinut ja sen käyttö vaikuttaa varsin selkeälle.

    Videoiden tekemisessä oli varmasti paljon työtä, mutta kerran tehtyä pystyy hyödyntämään uudestaan monta kertaa ja eri kursseilla. Videoiden avulla saatu palaute ja ohjaus virheiden korjaamiseen on taatusti selkeämpää kuin pelkät kirjalliset merkinnät - kuten opiskelijoiden palautteestakin voi päätellä.

    VastaaPoista

  2. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

    VastaaPoista