Vertaisoppiminen, hauskuus ja armollisuus virheitä kohtaan. Nämä kolme asiaa jäivät päällimmäisenä mieleen NordTouchin Flinga Whiteboardin käytöstä kirjoittamisen harjoittelussa Hämeen ammattikorkekoulun ruotsin tunneilla. Alkuperäisinä tavoitteinani sanaston kartuttamisen lisäksi oli auttaa opiskelijoita oppimaan yhteisöllistä kirjoittamista ja tiimityöskentelytaitoja uuden alustan avulla. Sanavarasto toivottavasti kasvoi, mutta muut tavoitteet siirtyivät valitettavasti myöhemmille tunneille.
Suunnitelmissani näin näyttävän ja monipuolisen digitaalisen Utbildning och Arbetsliv -teemaisen messualueen, jossa opiskelijat voisivat paitsi esitellä omia opintojaan, työpaikkojaan tai työnhakuprofiilejaan myös tutustua muiden teksteihin ja siten laajentaa kielitaitoaan ja ymmärrystään muista aloista. Heti alustaa eli messualuetta luodessani huomasin, että joistain tavoitteista on luovuttava, koska Flinga Whiteboardin ajatuskarttamaiset ominaisuudet loivat rajoitteita ympäristön muovailulle.
Taustakuvan valinta oli ensimmäinen ongelma: laajalle alueelle venytetyt kuvat joko pikselöityivät liikaa, teksti ja muodot eivät erottuneet taustasta tai valkoiset tekstikentät eivät tehneet oikeutta taustakuvalle. Päädyin yksinkertaiseen valkoiseen lautalattiaa jäljittelevään taustaan ja inspiroivan ulkonäön sijaan valitsin selkeyden. (Vapaaseen käyttöön tarkoitettuja kuvia löytyy esimerkiksi sivulta pixabay.com.) Tekstien ja kuvien lisäämisessä ja muotoilussa oli myös omia haasteita ja lopputulos näytti enemmänkin ajatuskartalta kuin siltä messualueelta, jonka olin kuvitellut.
Aikataulullisista syistä kokeilu on tähän mennessä toteutunut vasta kahdella ryhmällä: ensimmäisen vuoden muotoilun opiskelijoilla ja kolmannen vuoden rakennusmestariopiskelijoilla. Molemmilla ryhmillä tehtävänä oli kirjoittaa messualueelle lyhyesti opinnoistaan. Yritysesittelyjen ja työnhakuprofiilien lisäämistä Flingaan kokeilemme International Business -opiskelijoiden kanssa tulevilla tunneilla.
Jo kahden ryhmän perusteella on kuitenkin helppo luetella muutamia hyviä ja huonoja puolia.
Ehdoton plussa alustassa on se, että opiskelijakirjautumista ei vaadita, sivun ohjeet ovat hyvät ja käyttön aloittaminen on nopeaa. Reaaliaikaisuudessa taas on sekä hyvää että huonoa: Toisten tekstien ja muokkausten näkeminen vauhditti monen työskentelyä ja teki käytöstä hauskan yhteisen kokemuksen. Kyseessä oli kuitenkin noin komenkymmenen opiskelijan ryhmät, joten yhtäaikainen tekstien ja muotojen lisäily aiheutti pientä kaaosta. Kaaos oli onneksi opiskelijoiden mielestä hauskaa ja molemmissa luokissa tunnelma oli kovin vapautunut ja tehtävän aikana naurettiin paljon.
Ongelmaksi muodostui myös Flinga Whiteboardin tilan rajallisuus. Olin kuvitellut käytössämme olevan paljon laajemman alueen. Suunnitteluvaiheen puutteet näkyivät toteutuksessa ja messualueemme alkoi aika nopeasti muistuttaa ruuhkaa hämähäkinseitissä. Kaikkien tekstit olivat lopulta kuitenkin näkyvissä ja luettavissa, mikä mahdollisti muotoilijoiden ja rakennusmestareiden virtuaalikohtaamisen.
Office 365:n Forms-kyselylomakkeella kerätty opiskelijapalaute Flinga-harjoituksesta oli pääsääntöisesti positiivista ja muutamaa lukuun ottamatta opiskelijat kokivat, että alustaa oli hauska käyttää.
Toiset kokivat Flingan monimutkaiseksi ja toiset yksinkertaiseksi, mutta pääsäntöisesti alusta ja sen käyttö harjoituksessa sai positiivista palautetta. Risuja tuli tekstien ja kuvioiden linkitysominaisuudesta, joka muuttui sitä monimutkaisemmaksi mitä useampi käyttäjä oli. Linkkejä eli viivoja muotojen ja tekstien välille syntyi usein ihan vahingossa, mutta linkkien poistaminen tuotti monelle harmaita hiuksia. Yhteisöllisyys ja erityisesti toisen ryhmän tekstien lukeminen oli monen mielestä kiinnostava lisä tunneille. Omasta mielestäni hienoa oli, kun toisistaan tukea saaden opiskelijat uskalsivat julkaista tekstejään vaikkeivat olleetkaan aivan varmoja oikeakielisyydestä.
Jatkan Flinga Whiteboard -messualueemme työstämistä vielä muutamien ryhmien kanssa, mutta tulevaisuudessa etsin messuille toisen alustan ja käytän Flingaa siihen mihin se on tarkoitettukin eli yhteissuunnitteluun ja ideoiden keräämiseen. Pidempien tekstien kirjoittamiseen Flingan pieni tekstikenttä ei oikein sovellu eikä Flinga siksi ole helpoin alusta yhteisöllisen kirjoittamisen harjoitteluun. Alusta oli kuitenkin sen verran yksinkertainen ja hauska, että en usko sen unohtuvan kokonaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti