sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Seesaw blogi

Viimeisessä kokeilussani kirjoitutin ruotsin kakkoskurssilaisilla blogin Seesaw-ohjelmaan. Tässä testasin itse blogia ja sen teknistä toteutusta, sillä ryhmä oli ainoa, joka tämän kokeilun pystyi tekemään. Heidän kurssikirjoitelmansa aihe oli kirjoittaa parhaasta ystävästä. Se ei suoranaisesti ole mikään maailman paras blogin aihe, joten tällä kerralla menin hankkeen tavoitteen ehdoilla. Sovin ohjauskeskustelussa Tainan kanssa, että esittelen Seesaw-ohjelman päätösseminaarissa ja koska en ollut koskaan kokeillut blogia, niin päätimme yhdessä, että kokeilen sitä.

Opiskelijat kirjoittivat ensin ystävästään tekstin ,jonka siirsivät kuvana Seesaw'hon. Korjasin kirjoitelmat niin, että tein videolle korjaukset ja tämän jälkeen opiskelija korjasi kirjoitelmansa ja lisäsi siihen kuvan ja laittoi version sitten ohjelman maapallokuvakkeesta kurssin blogiin, jonka olin aiemmin luonut.

Blogin osoite on tässä linkissä ja sen salasana on rub1022017 



Blogin kuvaksi lisäsin lehtori Timo Laitilalta saamani kuvan lukiostamme. Tekstit tulevat aikajärjestyksessä allekkain näkyviin ja niitä voi kommentoida kuvan alle.


Blogi on helppo luoda. Klikataan maapallokuvaketta ja näkymä avautuu seuraavanlaisena:




Kuten kuvasta näkyy, niin prosessi on hyvin ohjattu, jos osaa englantia. Seuraavaksi klikkasin sinistä kuvaketta "Set up Your Class Blog!".



Jälleen ohjaus on erinomaista ja opettajalle esitetään eri vaihtoehdot. Voi valita, näkyykö blogi julkisesti vai suojaako sen salasanalla. Opettaja hyväksyy kaikki blogiin laitettavat postaukset. Sitten vain painetaan kuvaketta "Create Your Blog!" ja blogi on luotu.



Sitten valitse blogillesi nimi kohdassa Blog URL. Sitten valitse asetukset. Opiskelijan sukunimeä ei koskaan näytetä. Tässä vaiheessa voit valita, sallitko kommentit vai et ja suojaatko blogin salasanalla vai et. Klikkaa valintakohdat joko vihreiksi, jolloin aktivoit kohdan tai jätät klikkaamatta, jolloin toiminto ei ole voimassa.


Sitten ryhmän blogi on luotu. Koko prosessissa menee korkeintaan kaksi minuuttia.



Kun opiskelija haluaa siirtää tekstinsä blogiin, niin hän klikkaa maapallokuvaketta, joka näkyy kuvassa oranssin tekstin nuolena ylhäällä.


Palautekyselyssä kysyin kolme kysymystä.

1.Mikä kokeilussa oli hyvää?
2. Mitä opit?
3. Mitä kehitettävää olisi?

Kaikkien vastanneiden mielestä palautevideo oli hyvä, sillä siitä sai paljon apua. Oppimiskokemuksiksi kirjoitettiin seuraavaa:
- Opin käyttämään sivulauseita paremmin sekä sanastoa hyvin.
- Opin korjaamaan oman tekstin, opin henkilöistä kertomista, opin uusia juttuja, ja muistan jatkossa, mikä meni väärin tekstissä, asiat jäivät paremmin mieleen, kun sain videolla vastauksen, jossa kerrottiin, mikä oli väärin.
- Opin kertomaan ystävistä ruotsiksi ja korjaamaan omia virheitäni.
- Opin sen, miten saisi tekstistä vähän sujuvampaa sivulauseita ja sanajärjestystä käyttäen.
- Opin kieliopista enemmän opetusvideon avulla ja käyttämään oikeita sanoja tiettyjen sanojen kanssa.
- Opin virheistä ja en toista niitä.

Vaikka annoin mielestäni selkeät ohjeet siitä, mitä pitää tehdä ja korostin useamman kerran, että teksti pitää laittaa kuvana, niin siitä huolimatta muutamat kaipasivat selkeämpiä ohjeita. Yksi kaipasi helpompaa aihetta, koska hänen mielestään ystäviä on vaikea listata ja keksiä tarpeeksi kerrottavaa. Toisen mielestä taas aihe oli ihan kiva, mutta se voisi olla laajempi, että keksisi enemmän sanottavaa. Suurimman osan mielestä ei ollut mitään kehitettävää. Ystävyysteema ja ihmisen kuvailu kuuluvat olennaisesti kurssiin, joten itse tehtävä tulee olemaan jatkossakin sama, mutta blogina en sitä teetätä.


Kiitokset ohjausryhmälle ja Tainalle tästä hankkeesta ja hyvästä ohjauksesta. Opin valtavasti uutta ja aion tutustua muiden postauksiin huolellisesti ja valita niistä itselleni sopivimmat sovellukset. Kiitos myös hankkeeessa mukanaolleille lukiokollegoille Anna-Maijalle, Elinalle ja Jaanalle vertaistuesta ja ihanasta Stockmannin kahvilapalaverista, on mahtavaa saada uusia ystäviä. Erityiskiitos rub102-ryhmälleni hienoista tuotoksista sekä upeasta työskentelystä kurssilla kokeilun parissa.






4 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen blogi ja tosi selkeät ohjeet! En ole ehtinyt vielä kunnolla perehtyä Seesaw:n käyttöön, mutta ennen ensi syksyä aion opetella, niin paljon olet tätä kehunut! Kävin lukemassa myös opiskelijoiden blogitekstejä ja huomasin niissä joitakin alleviivauksia/ värimerkintöjä. Teitkö niihin äänitetyt korjausohjeet (Oliko juuri tähän mahdollista tehdä?) vai merkitsitkö korjattavat kohdat vain kirjallisesti?

    VastaaPoista
  2. Kiitos :). Värimerkinnät olivat esim. verbejä jne., jotta osattiin paremmin katsoa niiden taivutukset. Tein äänitetyt ohjeet, joissa myös korjausmerkintöjä ekoihin kirjoitelmiin ja ne korjatut laitettiin suoraan blogiin, niitä en enää sen kummemmin tarkastanut. Joitakin virheitä sinne näkyy jääneen eli kaikki eivät ole osanneet kuunnella tarkasti korjausohjeitani.

    VastaaPoista
  3. OK, värit ovatkin hyvä tapa tehdä merkintöjä. Olen itsekin huomannut, että virheitä jää melkein aina jonkin verran korjaamatta tai korjausohjeet ymmärretään väärin...

    VastaaPoista
  4. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

    VastaaPoista